Ekologiczne Bataty to pożywne źródło błonnika, który pobudza i reguluje pracę naszych jelit.
My na obiad często wybieramy bataty fioletowe, które zawierają mnóstwo antocyjanów, czyli mają silne właściwości przeciwutleniające, będą wspierać nasz organizm również przeciwnowotworowo.
 
Przepis:
  • Pokrojone w paski jak frytki,
  • oblane delikatnie tłuszczem (może być olej kokosowy)
  • i wstawione do gorącego piekarnika (200 - 220 st. C) na 10-12 minut.
  • posolone i doprawione tymiankiem
stanowią niebywałe szczęście u nas na talerzu, bo je tak lubimy!
 
Bataty pomarańczowe zaś będą źródłem beta karotenu i też świetnie sprawdzą się w tym przepisie.
Polecam Tobie oba kolory, możesz również zapiec połówki batatów z czerwonym ryżem z warzywami i polać z wierzchu śmietaną.
 
Smacznego!