
Kiszenie to najprostszy sposób przechowywania żywności i kojarzy się nam przede wszystkim z kiszoną kapustą czy kiszonymi ogórkami. Tak naprawdę kisić można niemal wszystko, a proces ten został odkryty 9000 lat temu.
Świetnymi warzywami do kiszenia soków, oprócz kapusty i ogórków, między innymi są:
-
buraki
-
pomidory
-
marchew
-
seler
-
pietruszka
-
kalarepa
-
papryka
-
czosnek
-
rzodkiewka
-
cebula
-
chrzan
Kisimy w procesie fermentacji mlekowej. Fermentacja to zdrowe bakterie (LAB - Lactic Acid Bacteria), które z upodobaniem dla Twojego zdrowia, produkują dla Ciebie np. kefir, jogurt czy kwaśne mleko, ale ich naturalnym środowiskiem są przecież także warzywa, stąd możesz wypijać tak pyszne kiszone soki.
Soki kiszone z warzyw powstają:
-
poprzez tłoczenie warzyw i poddawanie ich kontrolowanej fermentacji
-
w drodze kontrolowanego fermentowania warzyw i następnie ich tłoczenia na sok, już sfermentowanych
-
w warunkach domowych najczęściej poprzez wykorzystanie fermentacji spontanicznej (bakterie LAB bytujące na przetwarzanych warzywach i nie zaleca się wody z kranu)
-
Do fermentacji używa się sól po to by:
szybko namnożyć zdrowe bakterie
ograniczyć rozwój bakterii i grzybów
ograniczyć rozwój bakterii i grzybów
-
i czosnek by:
ustabilizować proces fermentacji
wzbogacić smak, aromat oraz dodać wartościowych witamin B1, B2, PP, C, A, minerałów: potas, magnez, mikroelementów, oraz flawonoidów i aminokwasów
wzbogacić smak, aromat oraz dodać wartościowych witamin B1, B2, PP, C, A, minerałów: potas, magnez, mikroelementów, oraz flawonoidów i aminokwasów
-
i inne wartościowe dodatki:
liście chrzanu, kopru, dębu, winogron czy porzeczki lub wiśni, korzeń chrzanu
Co Ty masz z tych wszystkich kiszonych soków dla Twojego zdrowia oprócz walorów smakowych i zapachowych?
-
pobudzają apetyt
-
nieziemsko poprawiają Twoje samopoczucie i trawienie,
-
zawierają błonnik, który poprawia przemianę materii
-
są naturalnym antybiotykiem, stąd im więcej regularnie pijesz sok tym masz więcej zdrowia
-
przeprowadzają naturalny detoks w naszym organizmie
-
ale też wpływają na regulację ciśnienia krwi, cholesterolu
-
pomagają organizmowi przyswajać z pokarmu lepiej żelazo, wapń
-
dostarczają zdrowych witamin z grupy B, które uczestniczą w tworzeniu czerwonych krwinek, witaminy A,C,E,K, PP i minerały
-
wypędzają znużenie i zmęczenie
-
są naturalnymi probiotykami
-
wspierają Twoją odporność !
Wszystkie ekologiczne produkty kupisz w naszym sklepie.