Kiszenie to najprostszy sposób przechowywania żywności i kojarzy się nam przede wszystkim z kiszoną kapustą czy kiszonymi ogórkami. Tak naprawdę kisić można niemal wszystko, a proces ten został odkryty 9000 lat temu. 
 
Świetnymi warzywami do kiszenia soków, oprócz kapusty i ogórków, między innymi są:
  • buraki
  • pomidory
  • marchew
  • seler
  • pietruszka
  • kalarepa
  • papryka
  • czosnek 
  • rzodkiewka
  • cebula
  • chrzan

Kisimy w procesie fermentacji mlekowej. Fermentacja to zdrowe bakterie (LAB - Lactic Acid Bacteria), które z upodobaniem dla Twojego zdrowia, produkują dla Ciebie np. kefir, jogurt czy kwaśne mleko, ale ich naturalnym środowiskiem są przecież także warzywa, stąd możesz wypijać tak pyszne kiszone soki.
 
Soki kiszone z warzyw powstają:
  • poprzez tłoczenie warzyw i poddawanie ich kontrolowanej fermentacji
  • w drodze kontrolowanego fermentowania warzyw i następnie ich tłoczenia na sok, już sfermentowanych
  • w warunkach domowych najczęściej poprzez wykorzystanie fermentacji spontanicznej (bakterie LAB bytujące na przetwarzanych warzywach i nie zaleca się wody z kranu)
 
  • Do fermentacji używa się sól po to by:
szybko namnożyć zdrowe bakterie 
ograniczyć rozwój bakterii i grzybów
 
  • i czosnek by:
ustabilizować proces fermentacji
wzbogacić smak, aromat oraz dodać wartościowych witamin B1, B2, PP, C, A, minerałów: potas, magnez, mikroelementów, oraz flawonoidów i aminokwasów
 
  • i inne wartościowe dodatki:
liście chrzanu, kopru, dębu, winogron czy porzeczki lub wiśni, korzeń chrzanu

Co Ty masz z tych wszystkich kiszonych soków dla Twojego zdrowia oprócz walorów smakowych i zapachowych?
 
  • pobudzają apetyt
  • nieziemsko poprawiają Twoje samopoczucie i trawienie,
  • zawierają błonnik, który poprawia przemianę materii
  • są naturalnym antybiotykiem, stąd im więcej regularnie pijesz sok tym masz więcej zdrowia
  • przeprowadzają naturalny detoks w naszym organizmie
  • ale też wpływają na regulację ciśnienia krwi, cholesterolu
  • pomagają organizmowi przyswajać z pokarmu lepiej żelazo, wapń
  • dostarczają zdrowych witamin z grupy B, które uczestniczą w tworzeniu czerwonych krwinek, witaminy A,C,E,K, PP i minerały
  • wypędzają znużenie i zmęczenie
  • są naturalnymi probiotykami
  • wspierają Twoją odporność !
Wszystkie ekologiczne produkty kupisz w naszym sklepie.